Første samling

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Årsenhet i digital mediedesign er lagt opp til nettundervisning + samlinger. Samlingene er i begynnelsen av semesteret og jeg har nettopp vært på en 4-dagers i Notodden. Full av inntrykk og ny lærdom! I faget Digital foto og bildebehandling ble vi kastet ut i oppgaver med en gang, med streng beskjed om at kameraet skulle stå på manuelt og fokuset var på blender, lukker og ISO, eller “eksponeringstriangelet”, som man kaller det i denne artikkelen. Målet var å forstå hvordan disse elementene henger sammen, at kombinasjoner mellom blender og lukker gir samme eksponering men ulikt resultat og at ISO brukes som det siste korrigerende ledd for å få riktig eksponering.

Lukkertid er tiden fotobrikken er eksponert for lys. Lukkertid måles i brøkdeler av sekunder for lukkertider under 1 sekund. En lukketid på 1/250 betyr 250 dels sekund. Hvor lang lukketid som er mulig for håndholdt kamera (dvs uten stativ) varierer etter hvem man spør, men 1/125 er iallfall fint. Noen sier 1/60. Lukkertid dobles eller halveres i eksponeringstrinnene, og med å eksperimentere med lukkertid kan man fryse eller vise bevegelse.

Blenderåpning er åpningen man har i linsa og som lys slippes gjennom. Når mye lys slippes gjennom, dvs stor åpning, har man stor blender og liten dybdeskarphet. På min linse, en 18-55mm Nikkor-linse, er største blenderåpning som er mulig er 5.6 på brennvidde 55mm.

ISO forteller noe om hvor lysfølsom brikken er. I gamledager var det sølvkorn på eksponeringsflaten og destod større sølvkorn destod mer lysfølsom var den og destod mørkere det er destod høyere ISO trenger man. Ulempen er at ved høye ISO-er kan man ofte se kornene i bildet. ISO dobles pr eksponeringstridd, med ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 osv. På digitale kameraer opererer man også med 1/3-trinn.

Det er lett å gå seg vill i terminologi når man lærer et nytt fagfelt. Het det “liten lukkertid” og var det stor eller liten blender når blenderen står på f5.6? Men som sagt: stor blender er lave tall. Stor blender = mye lys som slipper inn. Stor blender = liten dybdeskarphet og er fint når man skal ta den mye brukte blurete bakgrunnen – som man gjerne vil ha i portrett.

Portrett, stor blender kort lukketid
Portrett, stor blender kort lukketid. 1/4 sek, f 5.6 55mm

 

 

More to explorer

AW33 Point of sales

A point of sales, or a point of purchase as it is sometimes referred to, is how your product is displayed in a sales location – a kind of exhibition

AW32 Branding and Packaging

Everywhere around us are items packed in something. Every item has it’s own set of requirement for the surrounding package, and a package has to be design around what it

AW31 Infographic and brochure

In this project part, the goal is to explore the visual language of a piece and create to coherent designs: one infographic and one brochure that has a common look’n