Første samling

Facebook
Twitter
LinkedIn

Årsenhet i digital mediedesign er lagt opp til nettundervisning + samlinger. Samlingene er i begynnelsen av semesteret og jeg har nettopp vært på en 4-dagers i Notodden. Full av inntrykk og ny lærdom! I faget Digital foto og bildebehandling ble vi kastet ut i oppgaver med en gang, med streng beskjed om at kameraet skulle stå på manuelt og fokuset var på blender, lukker og ISO, eller “eksponeringstriangelet”, som man kaller det i denne artikkelen. Målet var å forstå hvordan disse elementene henger sammen, at kombinasjoner mellom blender og lukker gir samme eksponering men ulikt resultat og at ISO brukes som det siste korrigerende ledd for å få riktig eksponering.

Lukkertid er tiden fotobrikken er eksponert for lys. Lukkertid måles i brøkdeler av sekunder for lukkertider under 1 sekund. En lukketid på 1/250 betyr 250 dels sekund. Hvor lang lukketid som er mulig for håndholdt kamera (dvs uten stativ) varierer etter hvem man spør, men 1/125 er iallfall fint. Noen sier 1/60. Lukkertid dobles eller halveres i eksponeringstrinnene, og med å eksperimentere med lukkertid kan man fryse eller vise bevegelse.

Blenderåpning er åpningen man har i linsa og som lys slippes gjennom. Når mye lys slippes gjennom, dvs stor åpning, har man stor blender og liten dybdeskarphet. På min linse, en 18-55mm Nikkor-linse, er største blenderåpning som er mulig er 5.6 på brennvidde 55mm.

ISO forteller noe om hvor lysfølsom brikken er. I gamledager var det sølvkorn på eksponeringsflaten og destod større sølvkorn destod mer lysfølsom var den og destod mørkere det er destod høyere ISO trenger man. Ulempen er at ved høye ISO-er kan man ofte se kornene i bildet. ISO dobles pr eksponeringstridd, med ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 osv. På digitale kameraer opererer man også med 1/3-trinn.

Det er lett å gå seg vill i terminologi når man lærer et nytt fagfelt. Het det “liten lukkertid” og var det stor eller liten blender når blenderen står på f5.6? Men som sagt: stor blender er lave tall. Stor blender = mye lys som slipper inn. Stor blender = liten dybdeskarphet og er fint når man skal ta den mye brukte blurete bakgrunnen – som man gjerne vil ha i portrett.

Portrett, stor blender kort lukketid
Portrett, stor blender kort lukketid. 1/4 sek, f 5.6 55mm

 

 

More to explorer

GD4 MA1 Suprematism and Constructivism

In the early 1900, suprematism (1915-1930) and constructivism emerged in Russia. Artist in Russia found their country in turmoil with both WW1 and the Russian Revolution.

SBD3 CA Hans & Helga burgers

This is the course assignment for Screen Based Design 3 (SBD3 CA). I chose to make a menu for Hans & Helga.

SBD3 MA3 Layout

This weeks task is to recreate a layout, and so I did. The result The next task was to use flex-box and grids to create a layout. I tried to